Jak vzniká fotka? Svatá trojice krásných fotek odhalena!

jak-vznika-fotka-fot-a-k-v-ruce

Světlo kreslí fotky. U analogové fotoaparátů se pomocí něj vykreslí obraz na film, u digitálního na senzor. Podstata je stejná. Zjistěte, jak vzniká fotka a čím si pomoci za špatných světelných podmínek.

Pro pochopení, jak světlo vytváří a ovlivňuje fotky (včetně dovolenkových fotek a fotek mazlíčků), je potřeba se blíže seznámit se „svatou trojicí focení“ , expozičním trojúhelníkem. 

Fotíte-li na telefon nebo kompakt, nastavení expozičního trojúhelníku za vás do velké části udělá automatika. Vězte ale, že ovlivnit kvalitu fotografie můžete jen pouhým porozuměním principů světla ve focení. 

Vaše rozhodnutí co, kde a jak vyfotit pomůže vašemu automatickému nastavení udělat maximum pro nejkrásnější památku.

Jak vzniká fotka?

Nejdřív se podíváme na zub vzniku fotky. Co se stane v telefonu či foťáku od chvíle, kdy stisknete spoušť, až do momentu zobrazení vyfocené fotky?

  1. Při zmáčknutí spouště se otevře závěrka a začne proudit světlo do objektivu. 
  2. Proud světla osvítí snímač fotoaparátu (senzor nebo film), na kterém se v důsledku toho vykreslí obrázek. 

Už jen z tohoto velmi zjednodušeného principu focení je jasné, že světlo je pro focení KLÍČOVÉ.

Co ale dělat, abychom mohli foťáku vyfotit krásnější fotky?

Expoziční trojúhelník

Začněme expozičním trojúhelníkem. Jak už jsme řekli v úvodu, to je „svatá trojice fotek“. Když vyslyší vaše přání, vykreslí krásné fotky.

Clona 

Clonu už znáte. Představte si ji jako žaluzii, která se na chviličku roztáhne, aby pustila trochu světla na senzor nebo film.

Fotografové mluví často o clonovém číslu. Označuje se F a může mít velikost od f1,4 až do f64 (většina objektivu má rozsah od f4,5 do f22). Nemusít si pamatovat čísla, spíše co reprezentují. 

clona-velikost-otvoru-1576925654

Malé clonové číslo (např. f1,4) = velká „díra“ = nastavuje se při špatných světelných podmínkách

Velké clonové číslo (např. f22) = malá „díra“ = nastavuje se při dobrých světelných podmínkách

Fotografové vědí, že clonové číslo ovlivňuje také hloubku ostrosti. Na automatických foťácích však nelze nastavit, a tak vás nebudeme zbytečně zahlcovat vysvětlováním podrobností. 

david-s-cestovatelsky-m-deni-kem-1576925655

Jestliže se vám líbí fotky s rozostřeným pozadím (většinou portréty), používejte portrétní mode, nebo si pořiďte foťák, který vám umožní manuální či poloautomatické nastavení.

Jak pomoci jakémukoli foťáku fotit hezčí fotky?

Co se týká clony a světla, drží je v rukou automatika. Vy pomůžete tím, že si pro focení budete vybírat vhodné místo a ideální čas.

Cílem je najít místo s příjemným světlem. Lze si také dopomoci různým nastavením, jakým je fotka ve tmě nebo portrétní mode. 

Rychlost závěrky 

Říkáte si, že v případě málo světla by přece mělo stačit, aby byla clona otevřena déle a problém je vyřešen? To je nejspíš sen mnoha fotografů a noční můra prodejců fotoaparátů, protože by nebyla potřeba kupovat drahé objektivy s velkými „dírami“ a všichni by přitom fotili krásné fotky. 

Jenže…

jak-vznika-fotka-fot-a-k-v-ruce-1576925656

Foťák nebo telefon v 90 % případů budete držet v ruce. A ruce jsou roztřesené. I mikroskopický pohyb fotku rozmaže, proto musí být moment vyfocení fotky pouhý mžik. Přesněji řečeno desetiny, setiny či dokonce tisíciny vteřiny. 

Můžete k focení použít stativ či telefon položit na stabilní předmět. Budte však limitováni. Stabilní podklad, především díky stativu, se stane vaším nezbytným pomocníkem při fotkách nočního města a oblohy, vodopádů, timelapse videa a vlastně videa obecně. Je to řešení pouhého zlomku situací. Jo a stativ také běžně nenosíte po kapsách.

Jak pomoci jakémukoli foťáku fotit hezčí fotky?

Jakmile se stmívá, fotíte v noci nebo v tmavé místnosti, zapřete se. Stačí si ruce s foťákem či telefonem lokty zarazit na sebe a postavit se stabilně s mírně rozkročenými nohami. 

pevny-postoj-detail-1576925656

Uvidíte, že v některých případech vám to skutečně pomůže.

ISO

ISO je citlivost senzoru. Víc vědět nemusíte, protože u automatických foťáků a telefonů nic svou snahou a vůli s citlivostí nesvedete. 

Mnohem důležitější je chápat, co způsobuje. Začněte tím, že si všimněte momentů, kdy citlivost negativně ovlivnila vaši fotku. Hledejte na svých fotkách šum (nehezká zrnitost na fotce).

uka-zka-s-umu-1576925656

Opět je na vině nedostatek světla…

Jak pomoci jakémukoli foťáku fotit hezčí fotky?

Pomůže více světla, ať už rozsvíte, přesunete se k lampě, najdete světlejší místo, nebo si vyberete vhodnější čas na focení.

 

O tom je focení. Jste lovci krásného světla na krásném místě a v krásnou chvíli. Foťák je jen nástroj, který (ne)dokonale zachytí krásu tohoto okamžiku.

Opět víte trochu víc o focení, především jak vzniká fotka a co je jejím klíčovým parametrem. Nyní se vydejte hledat příjemné světlo.

P.S. Pokud si chcete fotky uchovat i v papírové podobě, máme pro vás tipy na to, kde je kvalitně a levně vyvolat.

Nejkrásnější fotky do vašich knih vám přeje