3 luxusní recepty na nepečené cukroví
Hledáte tipy na vánoční cukroví, která zvládnete levou zadní, chutnají božsky a zároveň jim nemusíte věnovat příliš drahocenného předvánočního času? Tady jsou - 3 snadné recepty na vosí hnízda i na netradiční nepečené kuličky.
Super rychlé nepečené kuličky s burákovým máslem
Vánoční cukroví s burákovým máslem … Netradiční? Ano. Chuťově dobré? Nesmírně! Navíc vám výroba tohoto cukroví nezabere víc než hodinku. Takže předsudky stranou, zapište si recept do Mojí kuchařky a hurá do spíže pro burákové máslo.
40 kusů, příprava cca 45 min. + 1 hod. odležení
Suroviny:
- 190 g burákového másla (ideálně s kousky buráků)
- 150 g moučkového cukru
- 55 g rozpuštěného másla
- 150 g rozemletých piškotů
- 2 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa na obalení
Postup:
Všechny ingredience kromě kakaa smíchejte v míse do soudržné hmoty. Tu pak dejte na hodinu odležet do lednice. Mezi tím si připravte do vyšší mísy kakao a jakmile uběhne hodina, vyjměte těsto z lednice a tvarujte kuličky. Všechny obalte v kakau a hotové uchovávejte v lednici.
Extrémně vláčná vosí hnízda
Kdo by je nemiloval? Tohle nepečené cukroví z piškotů bývá často na stupních vítězů v hlasování o nejoblíbenější vánoční neřesti. Každý jim navíc říká jinak - vosí hnízda, úlky … Schválně nám pak své včelí i vosí výtvory nasdílejte pod #mementerra a připište, jak jim říkáte právě u vás doma :)
Tak a teď už si nalaďte náš vánoční playlist a pusťte se do díla.
40 kusů, příprava cca 1 hod. + 30 min. odležení
Suroviny na těsto:
- 200 g mletých piškotů
- 80 g změklého másla
- 160 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1 bílek
- cca 40 piškotů jako základny
- 2 lžíce moučkového cukru na vysypávání formičky
Postup:
Veškeré ingredience smíchejte a vypracujte v hladké soudržné těsto. To nechte odležet cca 30 min. v lednici. Mezi tím si připravte krém.
Suroviny na krém:
- 110 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
Postup:
Uchovávejte v lednici.
Pistáciové kuličky z bílé čokolády a brusinek
Tu největší lahůdku jsme si nechali na závěr. Opět se jedná o trochu netradiční cukroví, ale za to vynikající chuti a luxusního vzezření. Dámy a pánové, tady jsou - nepečené pralinky z bílé čokolády. Jasný adept na zaznamenání do Kroniky našich Vánoc jako to nej z letošních Vánoc.
30 kusů, příprava cca 45 min. + 2 hod. odležení
Suroviny:
- 70 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- špetka soli
- 300 g bílé čokolády rozpuštěné ve vodní lázni
- 40 g najemno nasekaných sušených brusinek
- 50 g najemno nasekaných pražených pistácií (nesolených)
- dalších 50 g najemno mletých pražených pistácií na obalení (nesolených)
Postup:
V kastrůlku rozehřejte máslo a promíchejte se smetanou a solí. Nechte chvilku odstát. Mezi tím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a jakmile bude mít máslo i čokoláda podobnou teplotu, smíchejte je. Do této směsi přidejte brusinky a 50 g nasekaných pistácií. Řádně promíchejte a nechte odležet cca 2 hod. v lednici.
Po 2 hod. vyjměte hmotu z lednice a tvarujte kuličky, které následně obalte v mletých pistáciích.
Uchovávejte v lednici.
Doufáme, že tohle skvělé nepečené cukroví rozzáří svými chutěmi, vůní i barvami nejeden vánoční stůl a pochutnáte si na něm stejně jako my.
Díky netradičnímu provedení a luxusnímu vzhledu budou tyto 3 recepty fungovat i jako skvělé jedlé dárky. Tak dobrou chuť a plno sladkých svátečních vzpomínek.
PS: Pokud vám ještě stále chybí nějaký ten dárek, mrkněte na naše tipy na ty nejoriginálnější dárky, které ještě pořád stíháte.