4 nejlepší recepty z dýně - podzimní menu
Chladné listopadové počasí za oknem, ale v bříšku jako v pokojíčku? To je jedna z našich nejoblíbenějších manter. Pokud si stejně jako my na podzim rádi pochutnáváte na sytých a hřejivých jídlech, co potěší a zaženou splín (v angličtině trefně nazvaných jako comfort food), vyzkoušejte naše netradiční recepty, kde hlavní roli hraje sezónní dýně.
Vytáhněte svůj sešit na recepty a pojďte si s námi připravit top recepty z dýně hokaido, a to jak v slaném, tak sladkém podání. Dýně hokaido má totiž lahodnou, jemnou chuť, je plná vitaminu A, betakarotenu a prospěšné vlákniny. Snadno ji seženete v obchodech a při přípravě ji nemusíte loupat.
Africká dýňová polévka
Dýňová polévka z hokaido je Must Eat každého podzimu. Jestli hledáte postup, jak klasický recept na dýňovou polévku ozvláštnit, zkuste naši novinku - Africkou dýňovou polévku. Polévka zasytí díky trhanému kuřecímu masu a hlavně zahřeje - je totiž okořeněná chilli papričkami.
Suroviny:
- 1 dýně hokaido
- 1 větší mrkev
- 2 větší brambory
- 2 kuřecí prsa
- sůl
- pepř
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- chilli papričky (podle chuti)
Jíška:
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
Na dozdobení:
- zakysaná smetana
Postup:
V prvním kroku začněte s jíškou. Na mírném ohni si rozpustíte lžíci másla, kterou po chvilce zasypete hladkou moukou. Vzniklou jíšku lehce osmahnete a přidáte na ni na stejně velké kostičky nakrájenou dýni, mrkev a brambory. Následně do hrnce přidejte maso, koření, chilli papričku a zalijte vodou tak, aby se všechny suroviny pohodlně potopily. Vařte do měkka.
Nakonec vyndejte maso, koření a případně i chilli papričku a zbytek směsi rozmixujte do hladkého krému bez hrudek. Maso natrhejte vidličkou.
Polévku podávejte s trhaným kuřecím masem a lžící zakysané smetany.
Slané dýňové muffiny
Muffiny jsou oblíbenou pochoutkou snadnou na přípravu. Většinou se nám do ruky dostane recept na jejich sladké varianty. Ale zkoušeli jste už ty slané? Tyhle dýňové budou perfektní jak na snídani, tak na svačinku a snadno zatočí s podzimní únavou.
TIP!
Máte naší knihu pro zamilované plnou výzev a nejste zrovna tým - Sladké? Tenhle recept elegantně vyřeší jednu z připravených kuchařských výzev!
Suroviny:
- 300 g dýně hokaido (zbavené semínek)
- hrst špenátu
- ½ hrsti pórku
- ½ hrsti bazalky
- 40 g cheddaru
- 100 g sýru feta
- 40 g slunečnicových semínek
- 2 vajíčka
- 180 ml mléka
- 2 lžičky BIO hořčice
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1,5 hrnku mouky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
Horkovzdušnou troubu si rozehřejte na 180 °C. Vložte do ní celou dýni, po 10 minutách vyndejte a oloupejte. Než budete pokračovat v přípravě, teplotu v troubě ještě zvyšte na 200 °C.
Dýni nakrájejte na malé kostičky, dejte na plech vyložený pečícím papírem, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a do předehřáté trouby dejte zase péct na 25 - 30 minut.
Mezitím ve větší míse smíchejte nakrájený a omytý špenát, pórek, bazalku, cheddar, sýr feta, slunečnicová semínka, hořčici, sůl a pepř.
V druhé míse promíchejte mléko a vejce a přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva.
Následně obě směsi spojte v jednotné těsto. Těstem naplňte formičky na muffiny vyložené papírovými košíčky a připravené dejte finálně péct do trouby na 20 - 25 minut.
Dýňové rizoto
Dokonalá konzistence a příjemná chuť. Na tenhle recept si vyrobte záložku do vaší kuchařky, protože ho budete chtít jíst znovu a znovu. U přípravy nezapomeňte mít při ruce dostatek připraveného vývaru, másla a hlavně klíčové chuti - parmazánu. Příprava rizota je pomalá, dejte si proto záležet a nikam nespěchejte.
Suroviny (4 porce):
Dýňové pyré:
- zhruba 1 kg dýně hokaido
- olivový olej
- sůl
Rizoto:
- 50 g másla
- 2 šalotky
- 250 g rýže arborio
- 200 ml bílého vína
- asi 750 ml zeleninového vývaru
- okolo 80 g nastrouhaného kvalitního parmazánu
- sůl
Postup:
Hned na začátku si rozehřejte troubu na 200 °C.
Dýni celou pečlivě omyjte, rozkrojte ji napůl a poctivě z ní vydlabejte všechny semínka. Jednu z polovin překrojte na pár menších částí a odložte. Zbytek dýně dejte na plech pokladený pečícím papírem, potřete je olivovým olejem a vložte do trouby.
Asi po 40 minutách by hotová dýně měla být měkká. Po vyjmutí z trouby ji nechte trochu vychladnout. Poté odkrojte slupku a zbytek rozmixujte společně s olivovým olejem a trochou soli v jemné pyré bez hrudek.
Připravte si horký zeleninový vývar. V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Nechte zesklovatět.
Okrájejte slupku z ¼ dýně, kterou jste si nechali stranou a nakrájejte ji na menší kousky. Poté ji přidejte do hrnce k šalotce. Následně přisypte rýži a lehce restujte.
Po 2-3 minutách do hrnce nalijte 200 ml bílého vína, promíchejte a nechte odpařit alkohol. Do hrnce pak postupně pidávejte připravené dýňové pyré a zeleninový vývar. Vařte na mírném ohni do změknutí.
Výsledné rizoto by mělo mít krémovou konzistence, nezapomeňte proto, že chce dostatek času a trpělivosti. U ruky mějte připravené dostatečné množství vývaru a v případě potřeby dolévejte. Rýže se nesmí vysušit.
Na závěr do rizota přidejte máslo a nastrouhaný parmazán. Promíchejte a na chvíli přiklopte pokličkou.
Na talíři rizoto ozdobte nastrouhaným parmazánem a opraženými dýňovými semínky.
Dýňový koláč
Suroviny na koláč každý najde ve spíži. A kdyby vám přece jen něco chybělo, vezměte nákupní seznam a vyražte na nákup. Protože tenhle podzimní koláč za tu procházku do obchodu stojí.
TIP!
Nejste na sladké, ale přece jen byste se v tomhle chladném počasí rádi zahřáli a vychutnali si nasládlou chuť dýně? Vrhněte se na přípravu ikonického Pumpkin Spice Latte (dýňového latté) s dýňovým sirupem, na který byste v Mojí kuchařce určitě neměli zapomenout.
Suroviny:
Těsto:
- 250g hladké mouky
- 1 vajíčko
- 125 g másla (změklého)
- 80 g moučkového cukru
Náplň:
- 450g dýně hokaido (tentokrát po vydlabání)
- 200 ml smetany (33%)
- 10 lžic medu
- 125g tvarohu (toho měkkého)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru (koření)
- 3 vajíčka
Postup:
V míse smíchejte změklé máslo společně s vajíčky, prosátou moukou a cukrem. Vypracujte do tužšího těsta.
Těsto vymačkejte do formy na koláč. Zbytek těsta nechte stranou a použijte na ozdoby.
Vydlabejte dýni, pokrájejte na menší kousky a společně s trochou vody vařte v hrnci do změknutí. K měkké dýni (voda by se měla správně vypařit) přidejte smetanu, tvaroh, skořici, zázvor, vajíčka a med. Mixujte. Hotovou směs nalijte do připraveného korpusu a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °C zhruba ½ hodiny.
Připravené ozdoby (lístečky, kytičky, mřížky) přidejte na koláč teprve 10 minut po pečení.
Chutnalo vám? Podělte se s námi o své výtvory a další netradiční recepty z dýně ve vašich kuchařkách v tajné skupině na Facebooku a nebo třeba na Instagramu.