Tipy na netradiční recepty z ovoce a zeleniny

Netradiční ovoce a zeleninaZapomeňte na rutinu stále se opakujících receptů a všedních pokrmů. Vydejte se společně s námi na kulinářskou cestu, která překročí hranice všednosti a vaše kuchyně se ocitne v říši neobjevených chutí a jedinečných textur. Mrkev a okurku tentokrát nechte ležet v koutě obchodu a vyzkoušejte recepty na chutná jídla vytvořená z méně okoukaného ovoce či zeleniny.

Hladký topinamburový krém

Také už jste přejedeni hráškových a dýňových krémů? Až vás zase popadne chuť na polévku, co vás zahřeje, sáhněte po netradičních topinamburech. Díky jejich jednoduché přípravě navíc polévku uvaříte raz dva!

Co jsou topinambury a jak je konzumovat?

Topinambury jsou často přehlíženým podzemním pokladem, který do vaší kuchyně vnese novou chuť. Jedná se o hlízy se zvrásněným povrchem, které na první pohled připomínají zázvor. Topinambury jsou rovněž známy pod jménem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky, a jejich velikost se pohybuje okolo 7–10 cm.
Topinambury je možné vařit nebo péct. Můžete je dokonce konzumovat i v syrovém stavu.

Topinamburový krém

Suroviny:

  • 500 g topinambur, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1 střední brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Pažitka, nakrájená nadrobno
  • Pečivo na přípravu krutonů

Postup:

V hrnci si na 2 lžících olivového oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, vhoďte do hrnce prolisované stroužky česneku. 

Přidejte očištěné a na kostičky nakrájené topinambury a brambor. Nechte zezlátnout.

Přilijte zeleninový vývar a nechte 20–25 minut vařit, dokud tapinambury a brambory nezměknou. 

Směs rozmixujte ponorným mixérem.

Vmíchejte smetanu a povařte dalších 5 minut. 

Na závěr dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. 

Krémovou polévku podávejte společně s křupavými krutonky, kdy starší rozkrájené pečivo osmažíte na troše olivového oleje. Zasypte nadrobno nakrájenou pažitkou.

 

Zachutnaly vám topinambury? Zařaďte je do své kuchyně a vytvořte si z nich další lahodné pokrmy. Připravte si pyré, které použijete jako přílohu k masu, rybě nebo mořským plodům. Vyzkoušet můžete i křupavé topinamburové chipsy.

 

Salát z barevné řepy Chioggia s kozím sýrem a ořechy

Klasickou červenou řepu a její lahodnou zemitou chuť již jistě znáte. Ale ochutnali jste už i barevnou řepu Chioggia? Šťavnatá řepa na první pohled zaujme dvoubarevným vzhledem, který na talíři nejen perfektně vypadá, ale sladkost řepy navíc zaručí i skvělou chuť.

Připravte si s námi tento vizuálně úchvatný salát plný chutí a textur. Jedná se o skvělý předkrm i přílohu k jakémukoliv jídlu. Navíc bude hotový během chvilky.

Salát z řepy Chioggia

Suroviny:

  • 2 řepy Chioggia, nakrájené na tenké plátky
  • 60 g čerstvého kozího sýra
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů, opražených
  • Čerstvá salátová směs (např. rukola, špenát nebo baby kapusta)
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžíce balzamikového octa
  • Sůl a černý pepř podle chuti

Postup:

Řepu si oloupejte a nakrájejte pomocí mandolíny nebo ostrého nože na velmi tenké plátky. Měly by vám vzniknout krásné červeno-bíle pruhované plátky řepy.

Na suché pánvi na středním ohni orestujte nasekané vlašské ořechy. Potrvá to několik minut, dokud nezískají vůni a lehce nezezlátnou. Nezapomeňte je pozorně sledovat, protože se mohou rychle spálit. Sundejte je z ohně a dejte stranou.

Do talířů naaranžujte salátovou směs, rozprostřete na ni plátky řepy a posypte čerstvým kozím sýrem.

Salát pokapejte smíchaným olivovým olejem a balzamikovým octem. Množství se může lišit podle vaší chuti. Začněte s 2–3 lžícemi olivového oleje a 1–2 lžícemi balzamikového octa a upravte podle svých preferencí.

Salát dochuťte špetkou soli a čerstvě mletým černým pepřem. Dozdobte opraženými vlašskými ořechy.

Salát z červené řepy Chioggia podávejte ihned a vychutnejte si úžasnou kombinaci sladké, zemité řepy, krémového kozího sýru a křupavých ořechů.

Řepu si můžete zkusit i upéct, aby se zvýraznila její specifická chuť. Doporučujeme připravit si jednoduchou a hlavně zdravou svačinku v podobě křupavých chipsů. K jejich přípravě budete potřebovat jen na tenko nakrájenou řepu, olivový olej, sůl, pepř a pečicí plech.

 

Salsa z dračího ovoce a avokáda

Jste milovníci salsy? A jste připraveni na její lehkou inovaci? Netradiční salsa z dračího ovoce a avokáda má hned několik využití, jak ji v kuchyni podávat. Tenhle osvěžující recept navíc funguje i jako barevné zpestření každého talíře.

Co je to dračí ovoce a jak ho konzumovat?

Dračí ovoce nebo-li pitahaya je tropickou superpotravinou. Bílá dužina je nasládlá a připomíná chuť zkříženého melounu s kiwi. Semínka dužiny pak mají lehce oříškovou chuť.
Nejlépe chutná vychlazené, pokapané šťávou z limetky. Nebo jako doplněk k dalším výrazným ingrediencím.

Dračí ovoce

Suroviny:

  • 1 dračí ovoce, nakrájené na kostičky
  • 1 zralé avokádo, nakrájené na kostičky
  • ½ červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 jalapeño, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
  • Čerstvý koriandr, nasekaný
  • Šťáva ze 2 limetek
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Ve větší míse opatrně smíchejte dračí ovoce, avokádo, červenou cibuli, jalapeño a koriandr.

Směs pokapejte limetkovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.

Jemně promíchejte a dejte na 30 minut do chladničky, aby se chutě spojily.

Salsu můžete využít na několik způsobů. Podávejte ji jednoduše s tortillovými chipsy, přelijte jí čerstvě ugrilované ryby nebo podávejte ke kuřecímu masu.

 


Baví vás poznávání nových surovin a experimentování s inovativními kuchařskými technikami? Zlepšete své kulinářské dovednosti tím, že se pustíte do dalších kulinářských výzev a posunete hranice svého kuchařského umění. 


Dort s mučenkovým krémem

Co je to mučenka a jak ji konzumovat?

Mučenka nebo-li maracuja či passion fruit je exotické ovoce z Kolumbie s tmavě fialovou slupkou. Po rozříznutí pevnější slupky se objeví oranžová rosolovitá hmota plná načernalých semínek sladkokyselé bohaté chuti.

Tohle ovoce nejlépe chutná čerstvé ve společnosti ovocných salátů, zmrzlin a jiných dezertů.

Mučenka

Suroviny:

Na korpus:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • ½ hrnku změklého másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek podmáslí

Na krém:

  • 1 hrnek dužiny z mučenky (asi 8–10 mučenek)
  • ½ hrnku krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 žloutky
  • 1/4 hrnku změklého másla

Postup:

Na korpus: 

Předehřejte si troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě kulaté dortové formy o průměru 18 cm.

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a dejte stranou.

V samostatné velké míse utřete změklé máslo a krystalový cukr do světlé a nadýchané pěny.

Pomalu zašlehejte vejce jedno po druhém a nakonec vmíchejte vanilkový extrakt.

Do směsi pak střídavě vmíchejte suché přísady a podmáslí. Míchejte, dokud se jednotlivé ingredience nespojí v hladké těsto.

Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a uhlaďte vršek.

Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut. Korpusy nechte 10 minut vychladnout ve formách a poté je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.

Na mučenkový krém:

Rozkrájejte mučenky napůl a vydlabejte z nich dužinu. Semínka sceďte a šťávu si ponechte.

Připravte základ pro mučenkový krém. V hrnci šlehejte cukr a kukuřičný škrob, dokud se nespojí. Poté postupně zašlehejte dužinu z mučenky. Směs prohřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezhoustne. Vyvarujte se ale bodu varu.

V samostatné míse vyšlehejte žloutky do pěny. Postupně do ní pak zašlehejte malé množství teplé mučenkové směsi, aby se vejce zjemnila. 

Temperovanou směs vajec s trochou mučenkové směsi za stálého míchání vlijte do hrnce ke zbytku mučenkové směsi. Stále míchejte, dokud směs nebude hustá.

Směs odstavte z ohně a vmíchejte dohladka máslo. 

Nyní nechte mučenkový krém vychladnout. 

Po úplném vychladnutí korpusů i krému rozetřete na jeden korpus vrstvu mučenkového krému. Na ni položte druhý korpus a na něj opět naneste tenkou vrstvu krému.

Dort pomažte i z boku nebo ho nechte „nahý“. Navrch dort ozdobte čerstvými plátky mučenky a lístky máty. Dort uchovávejte v lednici.

 

Karamelizované plantainy s chilli a limetkou

Máte chuť na něco odlehčeného a sladkého? Připravte si karamelizované banány s dokonalou rovnováhou chilli a limetky. Tento rychlý a snadný recept slibuje lahodnou kombinaci sladkosti, koření a citrusového nádechu v každém soustu.

Co je to plantain a jak ho konzumovat?

Plantain, plod banánovníku Musa × Paradisiaca, je větší než jiné druhy banánů, má tuhou slupku a vyznačuje se sytě zelenou barvou.
Zelené plody jsou nezralé, mají škrobovou a natrpklou chuť a nejsou vhodné ani na vaření. Teprve zežloutlé plantainy je možné konzumovat. I tak ale musí projít tepelnou úpravou, která přemění škrob na cukr a změní tak jejich chuť.

Zcela zralé banány, které můžete jíst i bez tepelné úpravy, poznáte podle zčernalé slupky.

Z plantainů se připravují polévky, kaše nazývaná fufu, přidávají se do směsí kari nebo se smaží jako křupavé hranolky. Kromě toho lze banány sušit a namlít na mouku, což nabízí všestranné kulinářské využití.

Suroviny:

  • 2 zralé plantainy nakrájené na plátky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička chilli vloček
  • Šťáva z 1 limetky
  • Špetka soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup:

V míse smíchejte plátky plantainů s hnědým cukrem, chilli, limetkovou šťávou a špetkou soli.

Na pánvi na středním ohni rozehřejte rostlinný olej. Přidejte plátky plantainů a opékejte je z obou stran, dokud nezkaramelizují.

Podávejte jako sladkou a pikantní přílohu nebo jako jedinečný dezert.

 

Sorbet z kiwi a bazalky

Domácí sorbety jsou ideální volbou pro horké letní dny a nebo jako lehký dezert kdykoliv během roku. Jejich výroba je nesmírně jednoduchá.

Kiwi sorbet

Suroviny:

  • 4 zralá kiwi, oloupaná a nakrájená na plátky
  • 1 šálek vody
  • 3/4 šálku cukru
  • Šťáva ze 2 limetek
  • Čerstvé bazalkové listy, nasekané

Postup:

Plátky kiwi rozmixujte dohladka.

V hrnci smíchejte vodu s cukrem a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne sirup.

Smíchejte pyré z kiwi, cukrový sirup, limetkovou šťávu, bazalku a vše společně rozmixujte.

Sorbet přendejte do velké nádoby vhodné do mrazáku nebo rozdělte do tvořítek na nanuky a nechte zmrazit.



Podělte se s námi o svá kulinářská dobrodružství! Rádi se necháme inspirovat neobvyklými druhy ovoce či zeleniny, které byste rádi zařadili do nového receptu. Jaký netradiční pokrm jste naposledy doma uvařili nebo upekli?