3 zdravé polévky, které si zamilujete vy i vaše tělo

Zdravé zeleninové polévky

Nejen na podzim je potřeba svému tělu odlehčit a dopřát mu kvalitní a na živiny bohatou stravu. Skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit zdravější a výživné suroviny, jsou zeleninové polévky. Pojďme se tedy společně podívat na tři recepty na zdravé polévky, které vás nejen zasytí, ale podpoří také vaši imunitu a zažívání.

Zdravá dýňová polévka

Zdravá dýňová polévka

Hutná, výživná, plná barev a chutí. Tato zdravější varianta dýňové polévky je hotová za pár minut, ale zahřeje hned na několik hodin. Vyzkoušejte, uvidíte. 

Ingredience na zdravou dýňovou polévku

  • 1 střední dýně hokaido (nemusí se loupat)
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kari koření nebo špetka chilli (můžete vynechat)
  • 1 litr domácího zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Špetka muškátového oříšku
  • Kysaná smetana a dýňová semínka na ozdobu (můžete vynechat)

Postup

  1. Dýni pořádně omyjte, rozkrojte na půl a vydlabejte semínka. Hokaido není nutné loupat, slupka totiž při vaření krásně změkne. Následně ji nakrájejte na malé kousky.
  2. Cibuli, česnek a mrkev nakrájejte na drobno.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dosklovata. Přidejte česnek a mrkev a krátce orestujte (jen chvíli, aby vám česnek nezhořkl).
  4. Přidejte kari koření nebo chilli (pokud máte rádi pikantní chuť) a poté přidejte nakrájenou dýni. Ještě chviličku restujte.
  5. Zalejte zeleninovým vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne (cca 20 minut).
  6. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka, přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku podle chuti.
  7. Servírujte se lžící kysané smetany a opraženými dýňovými semínky pro extra chuť a texturu.

Tipy na další recepty z dýně

Jste-li stejní milovníci dýňových receptů jako my, určitě se podívejte také na náš další článek, který se tomuto oranžovému zázraku věnuje daleko podrobněji. 

Zdravá brokolicová polévka

Zdravá brokolicová polévka

Lehká zdravá polévka – i tak by se dala shrnout tato polévka z brokolice, která je oproti klasickému brokolicovému krému lehčí o smetanu. Pokud vás ale přece jen víc uspokojuje krémovější varianta, můžete nahradit 300 ml vývaru kokosovým mlékem

Ingredience na lehkou brokolicovou polévku

  • 1 velká brokolice
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší brambor
  • 100 g cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr domácího zeleninového vývaru (nebo 700 ml vývaru a 300 ml kokosového mléka pro fanoušky krémovější verze)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Pár kapek citronové šťávy

Postup

  1. Brokolici rozdělte na růžičky, cibuli a česnek nakrájejte na drobno. Brambor oloupejte a společně s cuketou nakrájejte na malé kostičky.
  2. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli, dokud nezměkne. Na závěr přidejte i česnek, který smažte max. 30 vteřin.
  3. Přidejte nakrájené brambory, cuketu a chvíli restujte, poté přidejte růžičky brokolice.
  4. Zalijte zeleninovým vývarem (příp. i kokosovým mlékem) a vařte cca 15 minut, dokud nejsou brokolice, cuketa a brambory měkké.
  5. Polévku rozmixujte do hladka a dochuťte solí, pepřem a tymiánem.
  6. Na závěr přidejte pár kapek citronové šťávy, která polévku příjemně osvěží.

Fanoušci hutnějších zelených polévek určitě ocení poměrně netradiční recept na krémovou avokádovou polévku, kterou jsme si v Mementeře vyzkoušeli v rámci prvomájového menu. Zajímavá zkušenost, kterou si do své knížky na recepty zapsaly dvě ze tří účastnic. :)

Tip: Patříte ke gastronomickým nadšencům a rádi s jídlem experimentujete? Pak jsme Kulinářské karetní výzvy vytvořili přesně pro vás. Těchto 40 originálních úkolů, které posunou celý zážitek z vaření i pečení na úplně novou úroveň, vás totiž bude zaručeně bavit.

Zdravá fazolová polévka

Zdravá fazolová polévka

Luštěniny bychom měli do svého jídelníčku zařazovat pravidelně. Jsou plné kvalitních rostlinných bílkovin a tolik potřebné vlákniny. Vyvážená strava navíc dokáže i takové divy, jako je zatočit s podzimní únavou či výkyvy nálad. A to už za to stojí, ne? 

Ingredience na hustou polévku z fazolí

  • 200 g bílých nebo červených fazolí (namočených přes noc)
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr domácího zeleninového vývaru
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)

Postup

  1. Namočené fazole uvařte do měkka (trvá to cca 60–90 minut) a vodu slijte.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dosklovata. Následně osmahněte i česnek (max. 30 vteřin).
  3. Přidejte nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a mletou papriku. Krátce orestujte, aby se uvolnila chuť a aroma.
  4. Přidejte fazole, konzervu krájených rajčat, bobkový list a zalijte vývarem.
  5. Polévku vařte dalších 20 minut, aby se všechny chutě krásně spojily.
  6. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami.

Zdravé zeleninové polévky jsou skvělou volbou nejen na oběd či lehkou a výživnou večeři, ale v podzimním a zimním období je můžete klidně zařadit i do své snídaně. Obsahují totiž prospěšné suroviny, jako jsou čerstvá zelenina, luštěniny a bylinky, které vašemu tělu dodají potřebné látky a vlákninu. Nezapomeňte však, že i při zdravém stravování můžete experimentovat, využívat netradiční suroviny a všechny recepty si přizpůsobit svým vlastním chutím. 

A teď už přejeme dobrou chuť!