3 zdravé polévky, které si zamilujete vy i vaše tělo
Nejen na podzim je potřeba svému tělu odlehčit a dopřát mu kvalitní a na živiny bohatou stravu. Skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit zdravější a výživné suroviny, jsou zeleninové polévky. Pojďme se tedy společně podívat na tři recepty na zdravé polévky, které vás nejen zasytí, ale podpoří také vaši imunitu a zažívání.
Zdravá dýňová polévka
Hutná, výživná, plná barev a chutí. Tato zdravější varianta dýňové polévky je hotová za pár minut, ale zahřeje hned na několik hodin. Vyzkoušejte, uvidíte.
Ingredience na zdravou dýňovou polévku
- 1 střední dýně hokaido (nemusí se loupat)
- 1 větší žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kari koření nebo špetka chilli (můžete vynechat)
- 1 litr domácího zeleninového vývaru
- Sůl a pepř dle chuti
- Špetka muškátového oříšku
- Kysaná smetana a dýňová semínka na ozdobu (můžete vynechat)
Postup
- Dýni pořádně omyjte, rozkrojte na půl a vydlabejte semínka. Hokaido není nutné loupat, slupka totiž při vaření krásně změkne. Následně ji nakrájejte na malé kousky.
- Cibuli, česnek a mrkev nakrájejte na drobno.
- Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dosklovata. Přidejte česnek a mrkev a krátce orestujte (jen chvíli, aby vám česnek nezhořkl).
- Přidejte kari koření nebo chilli (pokud máte rádi pikantní chuť) a poté přidejte nakrájenou dýni. Ještě chviličku restujte.
- Zalejte zeleninovým vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne (cca 20 minut).
- Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka, přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku podle chuti.
- Servírujte se lžící kysané smetany a opraženými dýňovými semínky pro extra chuť a texturu.
Tipy na další recepty z dýně
Jste-li stejní milovníci dýňových receptů jako my, určitě se podívejte také na náš další článek, který se tomuto oranžovému zázraku věnuje daleko podrobněji.
Zdravá brokolicová polévka
Lehká zdravá polévka – i tak by se dala shrnout tato polévka z brokolice, která je oproti klasickému brokolicovému krému lehčí o smetanu. Pokud vás ale přece jen víc uspokojuje krémovější varianta, můžete nahradit 300 ml vývaru kokosovým mlékem.
Ingredience na lehkou brokolicovou polévku
- 1 velká brokolice
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší brambor
- 100 g cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 litr domácího zeleninového vývaru (nebo 700 ml vývaru a 300 ml kokosového mléka pro fanoušky krémovější verze)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Pár kapek citronové šťávy
Postup
- Brokolici rozdělte na růžičky, cibuli a česnek nakrájejte na drobno. Brambor oloupejte a společně s cuketou nakrájejte na malé kostičky.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli, dokud nezměkne. Na závěr přidejte i česnek, který smažte max. 30 vteřin.
- Přidejte nakrájené brambory, cuketu a chvíli restujte, poté přidejte růžičky brokolice.
- Zalijte zeleninovým vývarem (příp. i kokosovým mlékem) a vařte cca 15 minut, dokud nejsou brokolice, cuketa a brambory měkké.
- Polévku rozmixujte do hladka a dochuťte solí, pepřem a tymiánem.
- Na závěr přidejte pár kapek citronové šťávy, která polévku příjemně osvěží.
Fanoušci hutnějších zelených polévek určitě ocení poměrně netradiční recept na krémovou avokádovou polévku, kterou jsme si v Mementeře vyzkoušeli v rámci prvomájového menu. Zajímavá zkušenost, kterou si do své knížky na recepty zapsaly dvě ze tří účastnic. :)
Tip: Patříte ke gastronomickým nadšencům a rádi s jídlem experimentujete? Pak jsme Kulinářské karetní výzvy vytvořili přesně pro vás. Těchto 40 originálních úkolů, které posunou celý zážitek z vaření i pečení na úplně novou úroveň, vás totiž bude zaručeně bavit.
Zdravá fazolová polévka
Luštěniny bychom měli do svého jídelníčku zařazovat pravidelně. Jsou plné kvalitních rostlinných bílkovin a tolik potřebné vlákniny. Vyvážená strava navíc dokáže i takové divy, jako je zatočit s podzimní únavou či výkyvy nálad. A to už za to stojí, ne?
Ingredience na hustou polévku z fazolí
- 200 g bílých nebo červených fazolí (namočených přes noc)
- 1 větší žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 1 řapík celeru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 litr domácího zeleninového vývaru
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)
Postup
- Namočené fazole uvařte do měkka (trvá to cca 60–90 minut) a vodu slijte.
- Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dosklovata. Následně osmahněte i česnek (max. 30 vteřin).
- Přidejte nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a mletou papriku. Krátce orestujte, aby se uvolnila chuť a aroma.
- Přidejte fazole, konzervu krájených rajčat, bobkový list a zalijte vývarem.
- Polévku vařte dalších 20 minut, aby se všechny chutě krásně spojily.
- Na závěr dochuťte solí a pepřem. Před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami.
Zdravé zeleninové polévky jsou skvělou volbou nejen na oběd či lehkou a výživnou večeři, ale v podzimním a zimním období je můžete klidně zařadit i do své snídaně. Obsahují totiž prospěšné suroviny, jako jsou čerstvá zelenina, luštěniny a bylinky, které vašemu tělu dodají potřebné látky a vlákninu. Nezapomeňte však, že i při zdravém stravování můžete experimentovat, využívat netradiční suroviny a všechny recepty si přizpůsobit svým vlastním chutím.
A teď už přejeme dobrou chuť!