3 snadné recepty na luxusní dezerty
Tento článek patří všem vášnivým cukrářům, ale i těm, kteří hledají rychlou inspiraci na dezert pro svoji lásku nebo návštěvu.
Všechny tři recepty splňují tolik oblíbenou kombinaci - za málo času, hodně muziky. Navíc nemusíte být ani mistři pečení. Takže nažhavte svou knihu na recepty a jde se na věc.
Lehké a nepečené, to je Tiramisu
Tiramisu bylo od začátku jasným adeptem do této trojky nejlepších dezertů. Jeho příprava vám zabere směšných pár minut a výsledek několikanásobně převíší to, co do něj vložíte.
6 - 8 porcí, příprava cca 30 min. + min. 4 hod. v lednici
Suroviny
- 500 g mascarpone
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 8 lžic moučkového cukru
- 1 balení cukrářských piškotů
- dvojité espresso
- Amaretto (lze vynechat, nebo nahradit rumem či Marsalou)
- kvalitní kakao na posypání
Postup
Nejprve oddělte žloutky od bílků. Z těch si vyšlehejte tuhý sníh a žloutky rozmixujte s cukrem do světle žluté nadýchané pěny. Do pěny přidejte Mascarpone a vymíchejte hladký krém. Na závěr pomalu a velmi opatrně přimíchejte sníh.
Do vlažné kávy nalijte alkohol a krátce v ní namočte piškoty. Ty položte vedle sebe do mísy (ideálně čtvercového či obdélníkového tvaru). Jakmile máte dno nádoby pokryté piškoty, navršte na ně polovinu krému a takto postupujte i u další vrstvy. Povrch na závěr uhlaďte, nebo naopak lžící udělejte jemné vlnky a přes sítko bohatě poprašte kakaem.
A teď to nejtěžší - neochutnat a dát do lednice alespoň na 4 hod. ztuhnout. Ideálně však přes noc. Odměnou vám bude luxusně vypadající a ještě lépe chutnající sladká tečka s vůní kávy a kakaa.
Čokoládové Brownies inspirované Jamiem Oliverem
Kdo tu miluje Brownies stejně jako my? Spousta z vás ho určitě už zkoušela, ale možná se najdou i tací, kteří recept na to nejlepší Brownies teprve hledají. Tak tady ho máte.
16 ks, příprava 25 min. + 30 min. pečení
Suroviny
- 250 g kvalitní 70% hořké čokolády
- 250 g másla
- 180 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky smíchané s lžičkou kypřicího prášku
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 40 g bílé čokolády na posypání
Tip: Základem skvělé chuti je použití kvalitní hořké čokolády. My použili tu od Callebaut, ale není to samozřejmě povinnost. Každopádne suroviny vždy vybírejte pečlivě.
Postup
Čokoládu rozpusťte s máslem ve vodní lázni a mezi tím si vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Jakmile je čokoláda rozpuštěná a zchladlá na pokojovou teplotu, přidejte špetku soli a za stálého míchání ji pomalu přilévejte do směsi.
Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a povrch posypte nasekanou bílou čokoládou. Pečte při 180 °C cca 25 - 30 min. tak, aby střed zůstal téměř tekutý, ale povrch se leskl a popraskal.
Přátelské varování: Jakmile Brownies jednou ochutnáte, nebudete chtít přestat. A to ani vaši hosté. Taky se připravte na hlášku: „Už se můžeš vdávat.“ nebo u opačného pohlaví „Takovýho chlapa bych doma chtěla taky.“
Boží ovocný koláč podle Kitchenette
A vítězem v kategorii klasický koláč se stává ... tenhle mandlový krasavec, kterého si můžete vyšperkovat dle svých představ a oblíbeného sezónního ovoce.
Koláč o průměru 24 cm, příprava cca 1 hod. + 1 hod. pečení
Suroviny na těsto
- 225 g hladké mouky
- 110 g studeného másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce ledové vody
- špetka soli
Suroviny na náplň
- 1 velké vejce
- 1 žloutek
- 125 g másla pokojové teploty
- 125 g třtinového moučkového cukru
- 125 g mletých mandlí
- 20 g hladké mouky
- 8 - 9 švestek
Postup
Mouku se solí prosijte do mísy, přidejte máslo a robotem rozmixujte tak, aby vám vznikly malé hrudky. Následně přidejte žloutek s ledovou vodou a rukou zapracujte v hladké těsto. Tento proces by měl být velmi rychlý, aby si těsto zachovalo křehkost. Těsto přikryjte a odložte do lednice alespoň na 20 min.
Zchlazené těsto následně vyválejte na pomoučeném vále a přeneste do vymazané koláčové formy. Propíchejte jej vidličkou a dejte péct na 200 °C cca 15 min., dokud nebude narůžovělé a suché. Nechte vychladnout.
V průběhu pečení si připravte náplň z vyšlehaného másla s cukrem. Jakmile vznikne nadýchaný světlý krém, postupně přidávejte rozšlehané vejce se žloutkem. Na závěr opatrně lžící vmíchejte mouku s mletými mandlemi. Hmotu rozetřete na korpus. Navrch poklaďte ovoce a mírně přitlačte. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Po 10 min. snižte teplotu na 180 °C a pečte dozlatova ještě 30 - 35 min..
Kitchenette zakončila koláč ve své kuchařce švestkami, my ho ale milujeme i s rebarborou, červeným rybízem nebo meruňkami. Ta sladkokyselost dodává jemnému mandlovému základu šmrnc a vystřelí vás do gastronomického nebe.
Pokud jste doposud tápali, jaký recept si do Mojí kuchařky zapsat jako první, tak teď už máte jasno. A až budete mít doma chvilku volného času, vyzkoušejte všechny tři. Vyniknete s nimi při jakékoli příležitosti a amatérského Michelina máte v kapse.