Tipy na prvomájové 3chodové menu
Ať už si chcete zpestřit jakýkoliv všední den nebo překvapit svou drahou polovičku na 1. máje, zaručeně se budou hodit osvědčené recepty. A tady je máte - avokádová polévka, těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny a nepečený cheesecake s burákovým máslem. Jednoduché a přitom nápadité pokrmy, se kterými uděláte dojem. Jako bonus jsme přidali i návod na osvěžující drink plný bublinek a citrusů. Tak hurá do kuchyně.
Avokádová polévka
Začněte romantické degustační menu něčím originálním. Tahle polévka vás překvapí snadnou přípravou i svěží chutí. Podávat se navíc může i za studena.
2 porce, příprava cca 20 min.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 zralá avokáda
- 1 větší šalotka
- 1 stroužek česneku
- 400 ml zeleninového či kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a černý mletý pepř
- bylinky na ozdobení
Postup
Na olivovém oleji krátce osmahněte šalotku nakrájenou na kostičky a v závěrečných 30 vteřinách přidejte nastrouhaný česnek. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile začne polévka probublávat, vložte do ní oloupaná a na kostky nakrájená avokáda. Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka, přilejte smetanu, citronovou šťávu, okořeňte a nechte opět provařit.
Tip: Pokud vám bude polévka připadat málo výrazná, přidejte ještě trochu citronové šťávy.
Polévku na závěr dozdobte pažitkou, koriandrem nebo bazalkou a servírujte s opečeným toustovým chlebem či tortillou.
Celozrnné špagety s pikantní omáčkou z pečených paprik a rajčat
Po jemné a svěží polévce je čas na něco ostřejšího. Nutno podotknout, že tento recept si můžete přizpůsobit svým chutím a pokud pálivému neholdujete, chilli zkrátka vynechte. Stejné je to i s výběrem těstovin. Uvařte si k omáčce ty, které máte nejraději. Výpis druhů těstovin včetně jejich tvaru najdete například v Mojí kuchařce.
2 porce, příprava cca 40 min. + 20 - 30 min. pečení
Suroviny
- těstoviny
- 300 g červených paprik
- 200 g rajčat
- 1 větší stroužek česneku
- 1 červená cibule
- 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo půl lžíce sušeného
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g ricotty
- 2 lžíce nakládaných sušených rajčat v oleji
- půl lžičky chilli pasty
- hrst čerstvé bazalky
- sůl a mletý černý pepř
- hoblinky parmazánu
Postup
Cibuli, rajčata a papriky očistěte, omyjte, nakrájejte na větší kusy a důkladně promíchejte s neloupaným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a olejem. Hotovou směs přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Troubu v průběhu pečení neotvírejte, jen průběžně kontrolujte barvu zeleniny. Ideálně by měla mít opečený (tmavý) povrch. Hotovo je většinou za 20 - 30 min..
Jakmile zelenina alespoň trochu vychladne, oloupejte česnek, odstraňte větvičky z tymiánu a přemístěte vše do mixéru. Přidejte bazalku, chilli pastu, ricottu, sušená rajčata a rozmixujte do hladké směsi. Následně dochuťte dle svých požadavků.
Uvařené těstoviny promíchejte s omáčkou a podávejte s hoblinkami parmazánu a lístky čerstvé bazalky.
Nepečený cheesecake s burákovým máslem
Kromě toho, že vás tento dezert nadchne úžasnou chutí, splníte s ním i sladkou výzvu z knihy pro zamilované Our Love Challenges. Takže dvě mouchy jednou ranou a navíc další návykový recept do sbírky.
Cheesecake o průměru 23 cm, příprava cca 40 min. + alespoň 7 hod. chlazení
Suroviny
Na korpus
- 270 g máslových sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
Na náplň
- 525 g krémového sýra (Philadelphia, Lučina)
- 180 g moučkového cukru
- 250 g burákového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml 33% smetany
Na polevu
- 160 ml 33% smetany
- 125 g tmavé čokolády
Postup
Sušenky rozmixujte v mixéru a následně přidejte rozpuštěné zchladlé máslo. Mixujte do té doby, než se sušenky s máslem propojí. Vzniklou hmotu pak vtlačte do otevíratelné dortové formy a nechte v lednici, zatímco budete tvořit náplň.
Ve velké míse rozmixujte sýr s moučkovým cukrem a následně přidejte burákové máslo s vanilkovým extraktem. Mixujte dokud nevznikne krásně jemný a nadýchaný krém. Na závěr přilejte smetanu a mixujte další 2-3 min.. Vzniklou směs přendejte do dortové formy a nechte v lednici min. 6 hodin (ideálně však přes noc).
Polevu připravte ze smetany, kterou za občasného míchání přivedete k varu a ihned pak sundáte ze sporáku. Do takto horké smetany vsypte nalámanou čokoládu a nechte 1 min. odstát a následně důkladně míchejte, dokud se veškerá čokoláda nerozpustí. Takto zpracovanou polevu nechte mírně vychladnout a následně ji nalejte na cheesacake. Opět nechte v lednici alespoň 1 hodinu.
Tip: Milujete pečení tak jako my? Pak nepřehlédněte článek s dalšími 3 recepty na luxusní dezerty.
Drink Marilyn jako svěží tečka na závěr menu
Každý krásný zážitek by měl končit adekvátní tečkou. A nám se ke slavnostnímu menu hodil právě drink Marilyn. Osvěžující záležitost plná bublinek a exotické chuti citrusů. Navíc nepotřebujete ani žádné barmanské vybavení. Stačí jen sklenka ve tvaru flétny nebo obyčejná vyšší sklenička.
Suroviny
- 2 cl Cointreau (pomerančový likér)
- 10 cl multivitamínového džusu
- sekt
- kostky ledu
- cukr na ozdobení skleničky
Postup
Tip: Skleničku si nejprve ozdobte cukrovým proužkem - okraj sklenice potřete např. pomerančem a následně jej ponořte do krystalového cukru.
Samotný drink pak připravíte takto: Do skleničky s ledem nalijte pomerančový likér, džus a následně dolejte sektem. My drink ani nemíchali, aby hezky vynikly vrstvy barev.
Teď už jen stačí naladit náš romantický playlist a vybrat si místo, kde se políbit na prvního máje nebo vlastně v kterýkoliv jiný den. ❤️
Tak dobrou chuť, na zdraví a na lásku!