Tradiční i neobvyklé velikonoční recepty
Sluneční paprsky klepou na okenní tabulky, otepluje se a ve vzduchu už je cítit svěžest jarního období. Chcete zažít, jak chutná jaro? Po přečtení našeho článku, kde najdete tradiční i méně obvyklé velikonoční recepty, se na svátky jara po studeném období příjemně naladíte.
Přivítejte jaro i u vás doma. Postavte na stůl tulipány, narcisy nebo třeba frézie a provoňte si byt živými květy a svěžestí jara. Pusťte se do velikonočního tvoření, na procházce posbírejte pučící větvičky do vázy nebo ve skořápkách vajíček vypěstujte zdravé klíčky, kterými si posypete svačinový krajíc chleba. A nakonec vyndejte knihu na recepty a naplánujte, co dobrého budete o svátcích kuchtit.
Lahodný velikonoční recept na mazanec jako od babičky
Na mazanec se tradičně zadělávalo už v podvečer Bílé soboty, aby se na Boží hod velikonoční mohl upéct a podávat. Na prostřeném velikonočním stole nesměl chybět vývar, maso - tradičně jehněčí, skopové nebo králičí a samozřejmě sladká tečka v podobě mazance, beránka nebo božích milostí.
Budete potřebovat:
- kostka čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 150 g krupicového cukru
- 750 g polohrubé mouky
- špetka soli
- lžička nastrouhané citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
- 1 celé vejce
- 2 samotné žloutky
- 200 g rozpuštěného másla
- hrst nasekaných mandlí
- hrst rozinek (nejlépe těch namočených v rumu)
Na potření:
- prošlehaný žloutek
- mandlové lupínky
- rozpuštěné máslo
Postup:
Všechny ingredience vyndejte alespoň hodinu před přípravou. Nejprve vytvořte kvásek. Rozdrobte droždí do 50 ml vlažného mléka (pozor! ne horkého), zasypte lžící cukru a lžící mouky a pořádně rozmíchejte. Pěkně v teple pak nechte kvásek vzejít.
Ve větší míse mezitím smíchejte suché suroviny - mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a muškátový oříšek. Do směsi postupně přidejte kvásek, pěkně promíchané celé vejce s žloutky a zbytek mléka. Celou směs pečlivě promíchejte, ale neubijte kvásek. Na závěr přilijte rozpuštěné máslo, přimíchejte mandle a rozinky.
Ze směsi vypracujte vláčné těsto. Pokud by se zdálo, že těsto potřebuje dodat tekutiny, přilijte trochu vlažného mléka. Mísu s těstem zakryjte suchou utěrkou a nechte alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě.
Připravte si plech - vyložte ho pečicím papírem. Po 2 hodinách těsto vyndejte, lehce propracujte a vytvarujte z něj 2 mazance. Ty následně položte na připravený plech a dopřejte mazancům dalších 30 minut kynutí. Troubu si mezitím předehřejte na 200 °C.
Než mazanec vložíte do trouby, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky. Do trouby rozehřáté na 200 °C ho vložte pouze na 5-10 minut. Teplotu snižte na 150 °C a pečte mazanec dalších 30-40 minut. Jestli jsou mazance uvnitř hotové, zjistíte nejlépe špejlí. Těsto se pořád lepí? Snižte teplotu trouby na 100 °C, pokračujte v pečení a mazanec pravidelně kontrolujte.
Na závěr mazanec po vytažení potřete rozpuštěným máslem.
TIP:
Pokud by se vám bochánek nevyvedl podle představ, zachráníte ho máslem a džemem. A jestli by přece jen ještě kus zbyl, zužitkujete ho třeba na žemlovku.
Zelená polévka z jarního lupení
Rádi byste letos Velikonoce trochu jinak a hledáte něco zdravějšího, vydatného a lehkého na přípravu? Pusťte se do zelené polévky z lupení všeho druhu. Lahodná bylinková polévka vám zabere jen chvíli a navíc si na ní pochutnají i členové rodiny či přátelé, co vyznávají vegetariánskou stravu.
Budete potřebovat:
- 1 najemno nakrájenou cibuli
- 1 brokolici rozebranou na růžičky
- 2 plné hrsti medvědího česneku
- 120 g mixu z jarního lupení jako jsou mladé kopřivy nebo jitrocel a výhonků - nahradit můžete polníčkem nebo podle chuti
- 1 plná hrst listového špenátu
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 125 ml smetany - nahradit můžete kokosovým mlékem
- pepř, sůl, rostlinný olej k dochucení
Na ozdobu:
- bílý/černý sezam, chia semínka
- medvědí česnek
Postup:
Rozpalte hrnec, přilejte lžičku rostlinného oleje a vsypte cibuli. Nechte zesklovatět. Zalejte jedním a půl litru zeleninového vývaru a přidejte brokolici, medvědí česnek. Vařte po dobu cca 5 minut. Pak přidejte jarní lupení, výhonky či polníček, špenát a opatrně vlijte smetanu.
Směs do hladka rozmixujte a dochuťte pepřem a solí podle chuti.
Polévku podávejte v hlubokých miskách ozdobenou semínky a medvědím česnekem.
Polévku po ochutnání doporučujeme podávat se zeleninovými hranolky pečenými v troubě. Na pečení můžete zvolit mrkev, petržel nebo třeba pastinák. Z polévky tak hned máte lehčí hlavní chod.
K přípravě budete potřebovat pouze oloupanou zeleninu a lžíci rostlinného oleje.
Vybranou zeleninu oloupejte, nakrájejte na stejně velké hranolky, promíchejte s lžíci rostlinného oleje a vyložte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte v horkovzdušné troubě 15-20 minut při teplotě 180 °C.
Luxusní vajíčková pomazánka už nikdy jinak
Dokonalou jarní chutí vás potěší i tahle luxusní vajíčková pomazánka, kterou už nebudete chtít připravovat nikdy jinak. Výborně chutná namazaná na celozrnném krajíci chleba, který doporučujeme posypat jarními klíčky nebo ozdobit plátky ředkviček. S receptem hotovým do pár minut vykouzlíte příjemnou snídani, lahodnou svačinku nebo lehčí večeři.
Budete potřebovat:
- 5 uvařených vajec
- 50 g másla
- 1 lžička dijonské hořčice
- hrst šalotky
- hrst pažitky
- 70 g majonézy
- sůl a pepř na dochucení
Vajíčka vařte dobrých 9 minut. Po uvaření je nezapomeňte pořádně zchladit, aby se vám dobře loupala. Mezitím si do mísy připravte šalotku, pažitku, majonézu a lžičku dijonské hořčice. V menší mističce smíchejte žloutky společně se změklým máslem. Bílky nakrájené na malé kostičky přidejte do první směsi s šalotkou, pažitkou, majonézou a hořčicí. Poté obě směsi spojte a dochuťte pepřem a solí.
Čím krajíc chleba zpestřit?
Svěžest a zdravou chuť doplníte klíčky, které tělu dodají vitaminy, minerální látky, i vlákninu. Naklíčit semínka zvládnete i z pohodlí domova nebo je můžete koupit v obchodě už hotové. K vlastnímu vypěstování vám postačí semínka, trochu vody, péče a opravdu špetka trpělivosti. Od namáčení semínek po vychutnání si zdravé svačinky na chlebu vám to totiž zabere pouhé 3 dny.
Který z pokrmů nesmí chybět na vašem velikonočním stole? Podělte se s námi o své recepty v Mojí kuchařce plné jarní chuti na našem Instagramu nebo Facebooku. Rádi vaše tipy přesdílíme!