Tradiční i neobvyklé velikonoční recepty

Velikonční recepty v kuchařském deníku

Sluneční paprsky klepou na okenní tabulky, otepluje se a ve vzduchu už je cítit svěžest jarního období. Chcete zažít, jak chutná jaro? Po přečtení našeho článku, kde najdete tradiční i méně obvyklé velikonoční recepty, se na svátky jara po studeném období příjemně naladíte.

Přivítejte jaro i u vás doma. Postavte na stůl tulipány, narcisy nebo třeba frézie a provoňte si byt živými květy a svěžestí jara. Pusťte se do velikonočního tvoření, na procházce posbírejte pučící větvičky do vázy nebo ve skořápkách vajíček vypěstujte zdravé klíčky, kterými si posypete svačinový krajíc chleba. A nakonec vyndejte knihu na recepty a naplánujte, co dobrého budete o svátcích kuchtit.

Lahodný velikonoční recept na mazanec jako od babičky

Velikonoční recept na mazanec jako od babičky

Na mazanec se tradičně zadělávalo už v podvečer Bílé soboty, aby se na Boží hod velikonoční mohl upéct a podávat. Na prostřeném velikonočním stole nesměl chybět vývar, maso - tradičně jehněčí, skopové nebo králičí a samozřejmě sladká tečka v podobě mazance, beránka nebo božích milostí.

Budete potřebovat:

  • kostka čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 750 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 celé vejce
  • 2 samotné žloutky
  • 200 g rozpuštěného másla
  • hrst nasekaných mandlí
  • hrst rozinek (nejlépe těch namočených v rumu)

Na potření:

  • prošlehaný žloutek
  • mandlové lupínky
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Všechny ingredience vyndejte alespoň hodinu před přípravou. Nejprve vytvořte kvásek. Rozdrobte droždí do 50 ml vlažného mléka (pozor! ne horkého), zasypte lžící cukru a lžící mouky a pořádně rozmíchejte. Pěkně v teple pak nechte kvásek vzejít.

Ve větší míse mezitím smíchejte suché suroviny - mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a muškátový oříšek. Do směsi postupně přidejte kvásek, pěkně promíchané celé vejce s žloutky a zbytek mléka. Celou směs pečlivě promíchejte, ale neubijte kvásek. Na závěr přilijte rozpuštěné máslo, přimíchejte mandle a rozinky.

Ze směsi vypracujte vláčné těsto. Pokud by se zdálo, že těsto potřebuje dodat tekutiny, přilijte trochu vlažného mléka. Mísu s těstem zakryjte suchou utěrkou a nechte alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě.

Připravte si plech - vyložte ho pečicím papírem. Po 2 hodinách těsto vyndejte, lehce propracujte a vytvarujte z něj 2 mazance. Ty následně položte na připravený plech a dopřejte mazancům dalších 30 minut kynutí. Troubu si mezitím předehřejte na 200 °C.

Než mazanec vložíte do trouby, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky. Do trouby rozehřáté na 200 °C ho vložte pouze na 5-10 minut. Teplotu snižte na 150 °C a pečte mazanec dalších 30-40 minut. Jestli jsou mazance uvnitř hotové, zjistíte nejlépe špejlí. Těsto se pořád lepí? Snižte teplotu trouby na 100 °C, pokračujte v pečení a mazanec pravidelně kontrolujte.

Na závěr mazanec po vytažení potřete rozpuštěným máslem.

TIP:

Pokud by se vám bochánek nevyvedl podle představ, zachráníte ho máslem a džemem. A jestli by přece jen ještě kus zbyl, zužitkujete ho třeba na žemlovku.

 

Zelená polévka z jarního lupení

Velikonoční recept na svěží jarní polévku

Rádi byste letos Velikonoce trochu jinak a hledáte něco zdravějšího, vydatného a lehkého na přípravu? Pusťte se do zelené polévky z lupení všeho druhu. Lahodná bylinková polévka vám zabere jen chvíli a navíc si na ní pochutnají i členové rodiny či přátelé, co vyznávají vegetariánskou stravu.

Budete potřebovat:

  • 1 najemno nakrájenou cibuli
  • 1 brokolici rozebranou na růžičky
  • 2 plné hrsti medvědího česneku
  • 120 g mixu z jarního lupení jako jsou mladé kopřivy nebo jitrocel a výhonků - nahradit můžete polníčkem nebo podle chuti
  • 1 plná hrst listového špenátu
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 125 ml smetany - nahradit můžete kokosovým mlékem
  • pepř, sůl, rostlinný olej k dochucení

Na ozdobu:

  • bílý/černý sezam, chia semínka
  • medvědí česnek

Postup:

Rozpalte hrnec, přilejte lžičku rostlinného oleje a vsypte cibuli. Nechte zesklovatět. Zalejte jedním a půl litru zeleninového vývaru a přidejte brokolici, medvědí česnek. Vařte po dobu cca 5 minut. Pak přidejte jarní lupení, výhonky či polníček, špenát a opatrně vlijte smetanu.

Směs do hladka rozmixujte a dochuťte pepřem a solí podle chuti.
Polévku podávejte v hlubokých miskách ozdobenou semínky a medvědím česnekem.

Polévku po ochutnání doporučujeme podávat se zeleninovými hranolky pečenými v troubě. Na pečení můžete zvolit mrkev, petržel nebo třeba pastinák. Z polévky tak hned máte lehčí hlavní chod.

K přípravě budete potřebovat pouze oloupanou zeleninu a lžíci rostlinného oleje.

Vybranou zeleninu oloupejte, nakrájejte na stejně velké hranolky, promíchejte s lžíci rostlinného oleje a vyložte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte v horkovzdušné troubě 15-20 minut při teplotě 180 °C.

Luxusní vajíčková pomazánka už nikdy jinak

Dokonalou jarní chutí vás potěší i tahle luxusní vajíčková pomazánka, kterou už nebudete chtít připravovat nikdy jinak. Výborně chutná namazaná na celozrnném krajíci chleba, který doporučujeme posypat jarními klíčky nebo ozdobit plátky ředkviček. S receptem hotovým do pár minut vykouzlíte příjemnou snídani, lahodnou svačinku nebo lehčí večeři.

Budete potřebovat:

  • 5 uvařených vajec
  • 50 g másla
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • hrst šalotky
  • hrst pažitky
  • 70 g majonézy
  • sůl a pepř na dochucení

Vajíčka vařte dobrých 9 minut. Po uvaření je nezapomeňte pořádně zchladit, aby se vám dobře loupala. Mezitím si do mísy připravte šalotku, pažitku, majonézu a lžičku dijonské hořčice. V menší mističce smíchejte žloutky společně se změklým máslem. Bílky nakrájené na malé kostičky přidejte do první směsi s šalotkou, pažitkou, majonézou a hořčicí. Poté obě směsi spojte a dochuťte pepřem a solí.

Čím krajíc chleba zpestřit?

Svěžest a zdravou chuť doplníte klíčky, které tělu dodají vitaminy, minerální látky, i vlákninu. Naklíčit semínka zvládnete i z pohodlí domova nebo je můžete koupit v obchodě už hotové. K vlastnímu vypěstování vám postačí semínka, trochu vody, péče a opravdu špetka trpělivosti. Od namáčení semínek po vychutnání si zdravé svačinky na chlebu vám to totiž zabere pouhé 3 dny.

Veselé Velikonoce

Který z pokrmů nesmí chybět na vašem velikonočním stole? Podělte se s námi o své recepty v Mojí kuchařce plné jarní chuti na našem Instagramu nebo Facebooku. Rádi vaše tipy přesdílíme!