Jak si vytvořit a udržet návyk?

u-vodni-foto

„Motivace vás nastartuje. Zvyk zajistí, že pokračujete.“ Jim Ryun

Přejete si být úspěšní? Chcete si stanovit dosažitelné cíle? Existují praktické rady a tipy na efektivnější plnění cílů? Ať chcete jen dopsat svou Mementerra knihu zážitků, nebo konečně splnit své velké sny, vytvoření a udržení návyku vám pomůže toho dosáhnout.

Získejte motivaci, praktické rady a snad i pocit, že víte, co dělat, abyste měli svůj život plně pod kontrolou a konečně se „dotkli hvězd“.

Přejeme si, aby stránky ve vašich knihách nezůstávaly prázdné, abyste si plnili své sny a nestali se z vás tzv. ledňáčci*.

Vytrvalost vzniká ve chvíli, kdy si vytvoříte a udržíte návyk, a lze ji trénovat na drobných cílech jako pravidelné vyplňování našich knih. To vás připraví na chvíle, kdy vám skutečně bude záležet na dobrém výsledku.

*  Ledňáček je člověk, který plní svá předsevzetí pouze v lednu. Často se tento výraz používá ve fitness centrech, kde se hovoří o lidech, kteří si na začátku roku zakoupí celoroční členství, ale po měsíci už se ve fitku neukáží.

Máme patent na úspěch?

Uf, to vůbec ne! Rozhodně jsme neobjevili jediný recept na úspěch a ani vám ho nezaručujeme. Vědci a odborníci na produktivitu po desítky let zkoumají „úspěch“ ve všech možných podobách. Kdyby objevili „patent na úspěch“, nevznikala by potřeba články o zvyšování produktivity vůbec psát.

Co je úspěch?

Ono definovat úspěch samo o sobě není lehké. Nejspíš ale intuitivně docela dobře dokážete podle různých kritérií odlišit úspěšného a méně úspěšného člověka. Podle nás je důležité právě vaše subjektivní posouzení úspěchu.

Vědci také umí dle různých objektivních i subjektivních měřítek vybrat a analyzovat „úspěšné firmy“. Mnoho odborníků na produktivitu sleduje návyky oněch „úspěšných lidí“ ve snaze najít zaručené postupy, které vás vynesou na pomyslný vrchol. Na toto téma už toho bylo napsáno hodně.

Co najdete v tomto článku?

Věřte, že k tématu produktivity přistupujeme s velkou pokorou, kterou jiní často postrádají. Čerpali jsme z mnoha článků, které citují skutečné odborníky, ale také jsme přidali pár našich osvědčených tipů.

Za úspěch bychom považovali, pokud by právě vám pomohl třeba jen dopsat vaši knihu.

Jak si stanovit dosažitelné cíle?

V první části jsme se zamýšleli nad samotnými cíly (nebo v novém roce předsevzetími), které si stanovujeme. Připadá nám, že je potřeba začít právě s nimi.

1. Dělejte, co skutečně milujete

Největší výzvou u stanovování cílů nebo předsevzetí je jejich původ. Jsou to skutečně naše sny? Udělají nás opravdu šťastnými?

Zní to jako klišé – dělejte, co milujete? Nevíte, co by vás opravdu bavilo? Unavuje vás poslouchat to ze všech stran? Připomínka neuškodí, klišé to rozhodně není a pokud nevíte, možná si to tentokrát konečně uvědomíte.

Motivační koučka a trenérka osobního i profesního rozvoje Karen Strunk říká: „Často si stanovujeme cíle či předsevzetí podle jiných lidí, proto mnohdy děláme, co je zrovna „trendy“. Chceme uznání druhých. Nebo jen sami nevíme, a tak se ptáme druhýchDěláme pak, co nám poradí.“

Neházejte zodpovědnost na druhé! Vezměte ji do svých rukou a pro jednou se skutečně vykašlete na to, co si o vašich snech myslí druzí.

Pokud skutečně ještě nevíte, co milujete, možná se jen potřebujete správně zeptat sami sebe.

Zkuste tyto jednoduché otázky:

  • Co děláte ve chvíli, kdy se nikdo nedívá?
  • Jakou aktivitu si dobrovolně vyberete, když splníte všechny své povinnosti?
  • Čím si krátíte volné chvíle?

Pokud rádi scrolujete Instagramem, možná se za tím skrývá láska ke krásným fotkám či touha dělat, co dělají lidé na fotkách. Hledejte podstatu skrývající se za vašimi zájmy.

Doufáme, že jste kromě jiného také došli k závěru, že…

… „vyplňování Mementerra knihy mi dělá skutečnou radost, protože si tím tvořím a uchovávám vzpomínky na krásné chvíle po celý život“.

Na tomto příkladu totiž budeme vysvětlovat i další postup. Jdeme na to.

2. Malé krůčky vedou k velkým úspěchům

Možná máte jeden obří neohraničitelný a na kilometry vzdálený cíl.

Abyste ho dosáhli, rozdělte si ho na dílčí malé krůčky, kterými k němu postupně (i v horizontu několika let) dojdete. To mimochodem v článku o udržení motivace radí i Forbes.

Vezměme si opět náš příklad: „Chci mít uchované vzpomínky na krásné chvíle po celý život.“

Jak toho dosáhnete?

Možná jste už začali tím, že jste si pořídili Mementerra vzpomínkovou knihu. Nebo jste si koupili klasické fotoalbum, vyvolali fotky… zkrátka udělali jste první krok. Pokud ještě ne, tak víte, co máte dělat :)

Jenže tím zdaleka nekončíte. Aby přibývaly památky na krásné chvíle, měli byste je pravidelně zakládat.

U našich knih si třeba dejte za cíl:

  • jednou za týden vyplnit jednu stránku
  • jednou za měsíc vyvolat sadu fotek

Hotovo. Co dál?

3. Vzdejte se snahy o dokonalost

Ještě než začnete s plněním svých cílů, odvalte hned první velký kámen, který vám stojí v cestě.

Nepotřebujete být nejlepší, nemusí vaše snažení být dokonalé a nemusí každá stránka ve vaší knize vypadat jako ukázkový instagramový post.

Dovolte si být nedokonalí, dělat chyby, prostě si dovolte být lidmi. To vám rozváže ruce a zbaví vás strachu „co když to nebude dokonalé?“.

Navíc ne nadarmo se říká, že žádný učený z nebe nespadl. Ze začátku nejspíš nebudete s výsledkem 100% spokojeni, na druhou stranu máte alespoň prostor se postupně vypracovat.

Tip: Začněte třeba 6 snadnými triky na pořízení hezčích fotek, což je mimochodem jeden z našich nejčtenějších článků.

4. Jak se budete cítit po dopsání poslední stránky?

Dříve nebo později se stane, že vám začne kolísat motivace a že vám rutinní kroky začnou připadat zbytečné. I nad tím se Sean Hackbarth z Forbes zamýšlel.

Ve chvílích pochybností, zda má vyplňováním knihy smysl „ztrácet čas“ (to se opravdu těžko píše), představte si, jak se budete cítit, až budete listovat hotovou knihou.

Skutečně se do toho vžijte. Jaký pocit ve vás kniha plná vzpomínek vyvolává?

Je to čirá radost z dokončení? Je to nepopsatelné nadšení z každé fotky a příběhu a nečekaný údiv nad vzpomínkami, které jste možná už zapomněli?

To by mohlo fungovat, ne?

5. Ve dvou se to lépe táhne!

Marla Tabaka, konzultantka radící začínajícím podnikatelům, zdůrazňuje důležitost podpory.

Obklopte se pozitivně smýšlejícími lidmi, kteří vám dodají chuť pokračovat. Lidé si totiž vzájemně předávají a získávají energii a inspiraci. V nejlepším případě dostáváte od druhých stejně nebo ještě více podpory a motivace.

Připadá nám, že jsou naše knihy pro udržení návyku jako dělané. Vždy je vyplňují dva a mohou tak o knize mluvit, radit se a vzájemně se podporovat. (U Deníků jsou vaši mazlíčci přinejmenším studnicí nekonečné inspirace.)

Praktické rady a tipy jak vytvořit a udržet návyk

Plní motivace a utvrzení, že stanovený cíl je takový, kterého skutečně chcete dosáhnout, přichází na řadu praktické rady k dosažení cíle.

My jsme při sepisování těchto tipů přemýšleli, jak efektivně a pravidelně vyplňovat knihu.

Vy si samozřejmě můžete představovat mnohem zásadnější a významnější cíle.

Jdeme rovnou na to, protože…

1. Prostě začněte!

Myslíme si, že často je nejtěžší začít. Ono to tak trochu souvisí i se strachem, že výsledek nebude perfektní. Na to se vykašlete a začněte!

Nakonec si uvědomíte, že nejvíce jste času strávili prokrastinací.

Chcete poradit jednoduchý a příjemný úkol, kterým začít ještě před vyplňováním našich knih?

2. Naplánujte to společně

Tabaka kromě podpory doporučuje věnovat čas organizaci myšlenek a sestavení jednotlivých kroků (viz Malé krůčky vedou k velkým úspěchům).

Kromě kroků radí stanovit konkrétní data pro dokončení každého úkolu. To je klíč k úspěšnému plnění úkolů.

Vyberte 10 výzev nebo stránek ve vaší knize, které chcete v následujících 10 týdnech zvládnout.

Jako první si zajděte na kafíčko, kde plánování společnými silami zvládnete :)

Tip: Pokud používáte Google kalendář či jiný elektronický kalendář, můžete si vmžiku vytvořit sdílenou opakovanou událost, kterou můžete kdykoli měnit (jednorázově nebo dlouhodobě). Milovníkům klasických papírových diářů to sice potrvá trochu déle, zato si události mohou doplnit o malůvky a samolepky :).

3. Zvelebte si místo, kde budete plnit své cíle

Právě z tohoto důvodu si na kafe zajděte. Vyberte si krásnou kavárnu, kde budete mít chuť a radost tvořit.

Samozřejmě si i domov můžete zvelebit – upéct si koláč, který si dáte „za odměnu“, či si nakoupit různé „důležité“ kreativní pomůcky, které budete pro splnění úkolu potřebovat.

Tip: Doporučujeme navštívit papírnictví a pořídit si kaligrafické pomůcky, samolepky, washi pásky a další drobnosti, které odzdobí vaše vzpomínky a které vaši radost a chuť vyplňovat knihy znásobí.

pomu-cky-pro-scrapbooking-1576173419

4. Vynechávejte jen v nouzi nejvyšší

Vynecháte jednou, pak znovu a než se nadějete, pravidelnost se změní v nepravidelnost a z nepravidelnosti je najednou NIKDY

Proto rušte svůj plán jen ze závažných důvodů. Jinak se snažte najít alternativu, která udrží pravidelnost.

5. Sejde z očí, sejde z mysli

Zviditelněte si svůj cíl. Mějte ho stále na očích jako připomínku toho, čeho chcete dosáhnout.

Tip: Vystavte si knihu, vylepte si post-ity, poznamenejte si do kalendáře výzvy a tvoření knihy… doslova mějte vyplňování knihy na očích.

Na co ještě čekáte?

Cítíte teď chuť se pustit do nových výzev? Máte konečně naplánované další kroky? Přemýšlíte už, kdy budou probíhat pravidelné scrapbookingové schůzky?

Doufáme, že vaše odpověď na všechny otázky je „Ano“.

Pokud stále ještě tápete nebo hledáte odbornější zdroj inspirace pro tvorbu návyků, sáhněte po bestselleru Davida Allena Mít vše hotovo (v angličtině Getting Things Done). Nenajdete podle nás lepší knihu na zvýšení produktivity.

P.S. Udržet si pozitivní návyk není snadný úkol. Vždy ale pomůže sepsat si své předsevzetí na papír nebo nástěnku, abyste si ho neustále připomínali. K tomu, abyste své zvyky nedrželi v hlavě a měli je hezky černé na bílém, vám může pomoct dokonce i taková drobnost, jako je mikrofix. Který je nejlepší? Test černých fixek: Jakou nebudu chtít pustit z ruky?